De gevaren bij het particulier verkopen van een auto
Bron: www.autoverkopentips.nl
Een auto verkopen is niet geheel zonder gevaren. Er zijn veel zaken die mis kunnen gaan. Er zijn veel mensen die fouten hebben gemaakt bij het verkopen van een auto. Wij hebben deze fouten verzameld zodat jij ze niet hoeft te maken.
Er zijn veel manieren om je auto te verkopen. Je plakt een briefje op de zijruit van de auto, je plaatst een advertentiekaartje bij de supermarkt op de hoek of je zet hem op internet. In de eerste twee gevallen zul je meestal zaken doen met een koper die dicht in de buurt zit en alle goede bedoelingen heeft, bij de laatste optie zijn de gevaren een stuk groter.
Op internet zijn namelijk professionele oplichters actief die op verschillende manieren misbruik maken van onervaren internetgebruikers. We zullen enkele van deze manieren toelichten en laten zien hoe u zich er tegen kunt wapenen.
Autocriminaliteit
Regelmatig lees je verhalen dat er een auto wordt gestolen die te koop werd aangeboden op internet. Hoe gaat dat precies. Vaak hebben de criminelen een auto gekocht die total loss is geraakt door een zware aanrijding of waterschade. Van deze auto zijn de papieren en het chassisnummer compleet maar de rest is beschadigd.
Identiteit overzetten
Het is nu interessant een auto in dezelfde kleur en uitvoering erbij te zoeken, deze te stelen en het chassisnummer en de kentekenplaten over te zetten. De crimineel heeft dan een nette auto compleet met identiteit die weer goed te verkopen is. En hoe kun je nu makkelijker een auto in exact dezelfde kleur en uitvoering erbij zoeken dan rond te neuzen op de advertentiesites.
Diefstal autopieren
Naast het stelen van complete auto’s worden er ook vaak kleurenkopieën gemaakt van de kentekenpapieren waarna de gekopieerde papieren terug worden gegeven en de originele papieren worden gehouden. Met deze papieren kan in een later tijdstip de identiteit van een auto worden vervalst.
Diefstal onderdelen
Er zijn criminelen die zelf een bepaalde auto bezitten waar dure onderdelen van defect zijn. Deze crimineel zal dan als potentiele koper een auto meenemen voor een proefrit, direct naar een werkplaats rijden en daar de betreffende onderdelen overzetten naar zijn eigen auto. Vooral elektronische onderdelen zijn daarbij geliefd, een ESP, airbag of ABS module kost voor een reguliere middenklasse auto al snel duizend tot tweeduizend euro.
Diefstal sleutels
Om in een later stadium een auto te kunnen stelen wordt vaak ook een sleutel omgewisseld. Tijdens de testrit wordt de auto meegegeven met de hoofdsleutel en een reservesleutel. Tijdens de testrit wordt nu een reserve- of hoofdsleutel omgewisseld voor een exemplaar van een andere auto van hetzelfde merk. Op het eerste oog zie je geen verschil maar later blijkt dat deze sleutel niet past. Het is nu eenvoudig voor de crimineel om de auto te stelen met de onvreemde sleutel.
Diefstal tijdens testrit
Ook lees je regelmatig dat de eigenaar van de auto uit de auto wordt gezet tijdens een testrit. Halverwege de testrit stopt de crimineel op een stil plekje en zet de eigenaar, desnoods met geweld, uit de auto. Ook komt het voor dat halverwege de testrit er van zitplaats gewisseld wordt, dit kan ook het moment zijn dat de crimineel toeslaat door snel weg te rijden.
Betaling vals geld
Vaak blijkt achteraf dat er betaald is met vals geld. Ga met de koper naar de bank en controleer het geld samen of stort het geld op uw rekening voordat de auto wordt overgeschreven. Ook en telefonische overboeking kan goed werken. Wacht echter niet het telefoontje van uw bank af maar bel zelf met uw bank om betaling te verifiëren, het zal niet de eerste keer zijn dat iemand zich vals voordoet als een bankmedewerker om een valse telefonische overboeking te bevestigen.
Tips bij particulier auto verkopen
Veel van deze problemen zijn te voorkomen door goed op te letten. Als er iemand belt die direct zegt dat die de auto voor de vraagprijs wil kopen dan is oplettendheid gewenst. Hier nog enkele andere tips.
Enkele tips:
• De ervaring leert dat als iets te mooi is om waar te zijn dit vaak ook niet goed blijkt te zijn.
• Zorg dat je nooit op een anonieme plek afspreekt maar het liefst bij de koper thuis.
• Zorg dat je als verkoper altijd met z’n tweeën bent en ook altijd meegaat met de proefrit.
• Zorg dat de autopapieren of sleutels nooit uit je gezichtveld verdwijnen.
• Geef nooit je persoonlijke gegevens op openbare advertentie sites en neem desnoods een tijdelijke prepaid GSM en een tijdelijke openbaar (bijvoorbeeld www.hotmail.nl) adres voor reacties op je advertentie.
• Zorg ervoor dat je samen de auto overschrijft op het postkantoor en de sleutels niet afgeeft voordat je de RDW (www.rdw.nl) vrijwaring hebt. Als het gevoel niet goed is kun je een kopie maken van het tenaamgestelde kenteken en het legitimatiebewijs van de koper.
De volgorde
Alles in overging nemend zijn er veel problemen te voorkomen met een goede voorbereiding. We hebben een checklist opgesteld met daarin de juiste stappen. De particuliere verkoop van een auto zal uit de volgende stappen bestaan.
1. Auto adverteren en goed omschrijven (wees altijd eerlijk over de staat van de auto en zet er duidelijke foto’s bij)
2. Reactie van een geïnteresseerde goed opvolgen. Liefst met een tijdelijke prepaid GSM en tijdelijk e-mailadres.
3. Afspraak maken voor testrit cq bezichtiging
4. Bezichtiging en testrit (houd zicht op de auto, sleutels en papieren)
5. Onderhandelen over de prijs en leveringscondities (o.a. garanties/APK)
6. Laat de auto betalen door de koper en controleer het geld
7. Ga naar het postkantoor en schrijf de kentekenpapieren over. Let op de vrijwaring!
8. Nu kun je de sleutels, overige papieren (onderhoudsboekjes etc) en auto zelf overdragen.
Auto veilig verkopen
Zoals je ziet komt er best wel veel bij kijken en kan er ontzettend veel mis gaan bij de verkoop van een auto. Je zou kunnen overwegen de auto aan een opkoper te verkopen. Bij de niet betrouwbare adressen kunnen bovenstaande zaken ook voorkomen. Het advies is dan ook in zee te gaan met een autoinkoper die is aangesloten bij Dealerdirect.
Officiele autoinkopers
Ruim 1.250 officiële en goedgekeurde autobedrijven uit België en Nederland hebben zicht aangesloten bij deze organisatie. Via websites zoals www.ikwilvanmijnautoaf.nl, www.ToyotaExport.nl en www.TurboTaxatie.nl brengen deze dealers geheel gratis en vrijblijvend een bieding uit op de auto. De consument kan nu besluiten de auto te verkopen. Dealerdirect controleert de afwikkeling en vraagt ook alle consumenten naar een waardering van de afwikkeling door en ervaringen met de betreffende dealer.
De aangesloten Nederlandse dealers zijn verplicht aangesloten bij de RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer), vaak merkdealer en aangesloten bij de BOVAG. Dealerdirect zelf is aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk (www.keurmerk.info) zodat een correcte afwikkeling gewaarborgd is. Sinds de oprichting in juni 2007 zijn ruim 160.000 auto’s getaxeerd en wekelijks worden er honderden auto’s via deze bedrijven veilig verkocht.