Dikke Peter omgelegd in zijn BMW X6

2009/07/08 door Bas in NIEUWS
Bron: www.hetparool.nl

De BMW X6 waarin Peter Petersen is doodgeschoten, vlakbij hotel Jan Tabak in Bussum. 'Dikke Peter' Petersen, die dinsdagochtend in zijn BMW is geliquideerd in Bussum, was een bekende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn naam viel geregeld in de strafzaak tegen Willem Holleeder.

Je probeert het risico gepakt te worden, tot het minimum te beperken. Dus besloot pandjesbaas 'Dikke Peter' Petersen in januari 2005 zijn dochter maar met zijn twee nieuwverworven wapens naar zijn moeder in Abcoude te sturen. Daar trof de recherche de Smith & Wessons enkele dagen later aan, na 'een tip'. Die tip bleek afkomstig uit de hoofdstedelijke onderwereld.

De vondst van de revolver en het pistool waren voor de recherche een mooie aanleiding om Petersen door te zagen over de verhalen die in het milieu de ronde deden.

Willem Holleeder zou Petersen afpersen. Dikke Peter had samen met zijn compagnon, handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman, in 2004 het pand van een voormalige apotheek gekocht, op de hoek van de Scheldestraat en de Deurloostraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Houtman zou er voor een kennis een kledingzaak vestigen.

Holleeder interpreteerde de aankoop als hoogverraad. Het pand behoorde immers tot de nalatenschap van de in mei 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, een gewezen zakenrelatie van Petersen. Op Endstra's erfenis aasden verscheidene (criminele) schuldeisers, onder wie Holleeder, maar ook diens rivaal Johnny Mieremet.

Petersen en Houtman hadden zich niet gerealiseerd dat hun pand uit de omstreden erfenis kwam, waar nu eenmaal 'stroom op stond', vertelde Houtman in een verhoor aan de politie. Hij had wel begrip voor de boosheid.

"Die jongens hebben allemaal goed geïnvesteerd in Endstra. De centjes zijn weg en er staan nog een paar lege panden. Die zijn van niemand meer. Als er dan andere mensen denken een slaatje uit te slaan, krijg je gewoon een waarschuwing. Dat is heel simpel. Eigenlijk is het niet echt onterecht."

Houtman vertelde dat hij met Petersen op het kantoor van Holleeders advocaat Bram Moszkowicz aan 'de Neus' was gaan uitleggen dat ze niets verkeerds in de zin hadden gehad.
Een vriend van Houtman, de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl, vertelde de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche in januari 2005 in het diepste geheim dat het gedoe om dat pand de aanleiding was geweest tot veel meer, ernstigere problemen. Holleeder zou zowel Petersen als Houtman zijn gaan afpersen.

Petersen zou ook onder druk zijn gezet de seksclub Satyricon in de Roompotstraat 'te kopen' van Holleeder, waarna hij die club weer moest teruggeven. Bovendien zou hij een boerderij in Middenbeemster hebben moeten aanschaffen, zodat Holleeder er met 'chemische drugs' in de weer kon.

Van der Bijl voorspelde dat 'Peter en Keessie Houtman' zouden worden 'afgeschoten', net als hij zelf. De recherche moest Petersen maar eens benaderen. "Als jullie Peter goed onder druk zetten en hem klem zetten, dan gaat hij praten," voorspelde Van der Bijl. "Dan gaat hij praten, op zeker, dan werkt hij mee."

De recherche vroeg Kees Houtman of het klopte dat Petersen 'voor een miljoen' was afgeperst. Onzin, antwoordde een 'nerveuze' Houtman. "Hij moet altijd bij mij geld lenen, dus ik weet niet waar hij een miljoen vandaan moet halen." Houtman werd een beetje moe van alle praatjes. "Ze hebben tegen mij ook gezegd: 'Ga niet naast die dikke zitten, dat is niet goed voor je gezondheid.' Dat zal wel. Ik zit nog steeds naast die dikke. Ze kraaien ook een hoop, dat wil ik maar zeggen."

Dat hij zelf werd afgeperst, ook voor een miljoen euro, ontkende Houtman. Zijn zakenpartner reageerde andersom. Petersen erkende wél dat Houtman was afgeperst, al zei hij volgens de recherche 'iets te spontaan' dat 'het niets met Holleeder te maken had'. Het conflict ging in de versie van de gezette vastgoedhandelaar om een 'oud bonnetje' dat Houtman 'nog moest afrekenen' en waarmee De Neus 'niets te maken' had. Verder wilde Petersen weinig kwijt. Hij ontkende dat hij zelf was afgeperst na gedoe om een pand, of dat hij die seksclub had moeten kopen.

Kortom: de recherche kwam niet veel verder met de verhalen over afpersing. Tot Houtman op 2 november 2005 voor zijn villa in Osdorp werd vermoord. Toen besloten diens weduwe Maria Houtman en zijn vriend Thomas van der Bijl te getuigen tegen Holleeder. Anoniem, eerst, als 'bedreigde getuigen'.

Op 20 april 2006 werd ook Van der Bijl vermoord in zijn café De Hallen in West. Maria Houtman was het zat en besloot onder haar eigen naam verklaringen te gaan afleggen tegen Holleeder.

De rechtbank veroordeelde Holleeder eind 2007 tot negen jaar cel voor het afpersen van zakenlieden, onder wie Houtman. Voor betrokkenheid bij de moord op Houtman of Van der Bijl is Holleeder (nog) niet aangeklaagd.

Van Peter Petersen was sinds de moord op Houtman weinig meer vernomen. Hij zou naar het buitenland zijn uitgeweken en nog maar af en toe opduiken in Amsterdam, Abcoude en Weesp. Gisteren werd de 45-jarige Petersen door het hoofd geschoten voor hotel Jan Tabak in Bussum, in zijn sportieve BMW X6, voorzien van een Duits kenteken.

(PAUL VUGTS) Foto ANP/Jan Honing Bron: HetParool


Share/Save/Bookmark